A gyulladás hatása a mentális egészségre

This post is also available in: English (angol)

A gyulladás gyakran feltűnő és fájdalmas. Égő, vörös duzzanatok teszik nyilvánvalóvá. Néha azonban láthatatlan és fájdalommentes, nem is tudunk róla, hogy jelen van. Amikor a gyulladás az agyban lobban fel, az alattomosan történik meg.

A depressziótól a demenciáig: a gyulladás természetes csökkentésének öt módja

A gyulladás gyakran feltűnő és fájdalmas. Égő, vörös duzzanatok teszik nyilvánvalóvá. Néha azonban láthatatlan és fájdalommentes, nem is tudunk róla, hogy jelen van. Amikor a gyulladás az agyban lobban fel, az alattomosan történik meg.

Mi a gyulladás?

A gyulladás nem mindig ártalmas az egészségre – rendes immunválasz egy sérülésre, vagy fertőzésre, azt jelenti, hogy a gyógyulás folyamata elkezdődött. A szervezet megjavítja magát, vagy felkészül arra, hogy egy betolakodóval leszámoljon. Néha azonban félrecsúszhatnak dolgok. A gyulladásos folyamat a szükségesnél tovább tart, vagy olyankor indul be, amikor nem kellene.

Az erre való válasz lehet akut és lehet krónikus. Az akut gyulladás egészséges és rövid lefolyású. Rendszerint lokalizált, és egy seb vagy fertőzés váltja ki. A kezdetkor az érintett szövetek citokineknek nevezett gyulladást okozó anyagokat bocsájtanak ki, hogy riasszák és felkészítsék az immunrendszert. A szervezet sokféle citokint állít elő, például IL-1, IL-6, IL-12, IL-18 interleukinokat. Az agyban TNF-α nevű citokin is képződik.

Ezzel ellentétben a krónikus gyulladás szervezetszintű és kevésbé nyilvánvaló. A belső szervek – a szív, a tüdők és a vesék – lehetnek érintettek. Gyakorlatilag minden krónikus betegségben jelen van a gyulladás, a kardiovaszkuláris betegségekben, a cukorbajban, az anyagcsere betegségekben, a reumatoid arthritiszben, az asztmában és a rákban. (1)

A krónikus (alacsony-szintűnek is nevezet) gyulladásnál nem látunk piros foltot vagy dagadást, és csak egyetlen módon szerzünk róla tudomást, amikor C-reaktív protein (CRP) tesztelést végzünk, ami a vér gyulladásszintjét méri.

Gyulladás az agyban

A krónikus, alacsony fokú gyulladás az agyban számos neurodegeneratív betegség (pl. depresszió és demencia) kialakulásában szerepet játszó faktor. A Parkinson kórra, a szklerózis multiplexre és a Huntington kórra is jellemző. (2)

Depresszió

“Az étrenddel összefüggő gyulladás előidézhet depressziót, az étrendhez kapcsolódó depresszió pedig súlyosbíthatja a gyulladást. (3)”

A tudósok egyre nagyobb számban ismerik el, hogy a depresszió gyulladásos betegség. Érdekes megfigyelés, hogy amikor a klinikai depresszió csökken, a gyulladás is visszahúzódik. (4)

A Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés adatai szerint a klinikai depresszióban szenvedő betegek 47 százalékánál a gyulladás is növekedett. (5) A gyulladásos citokinek azzal tudnak depressziót előidézni, hogy az agy hangulatot szabályozó területeinek aktivitását megváltoztatják, ami végül negatív érzelmeket és lehangoltságot eredményez. Ez a hatás a rákterápiában is megfigyelhető. A citokineket felhasználják egyes rákok és vírusos fertőzések kezelésében – akár a betegek 45 százalékánál is előidézhetnek major depressziót. (6)

Demencia

A gyulladás az öregedő agynak is jellemző vonása – a gyulladást előidéző citokinek szintje a kor előrehaladtával nő. (7) Az Alzheimer kór kialakulásának jelenlegi magyarázata nagyrészt az amyloid- ? (A?) proteinhez fűződik. Az amyloid ? (A?) lerakódás az agyban immunválaszt aktivál, ami gyulladást okoz. Ha a gyulladásos válasz nem hagy alább, agysérülést és neuron elhalást okozhat, ezzel együtt az agy fontos védelmi rendszerének, a vér-agy-gát hibás működéséhez is vezethet.

A következő cikkben sorra vesszük a gyulladás csökkentésének néhány módját….

 

 

Forrás: Maria Cross: Brain on Fire — How Inflammation Damages Mental Health